GRAND PRIX BOHUNICE - ATLETICKÉ ZÁVODY DĚTÍ

     Již 9. ročník tohoto závodu, organizovaného Radou mládeže, se uskutečnil 17.května a pořádala ho bohunická jednota za finanční podpory MČ Brno Bohunice. Gestorem závodu byla sestra Dana Tománková. Tradiční běžeckou dráhu hřiště ZŠ Arménská, museli pořadatelé z důvodu její rekonstrukce pro tentokrát vyměnit za veřejnou sportovní plochu městské části Bohunice, nacházející se na bývalém a pěkně zmodernizovaném házenkářském hřišti Tatranu Bohunice. Na průběh a dramatičnost závodu však tato změna neměla vliv. Příjemným překvapením byl velký zájem jednot. Své zástupce jich vyslalo 8 a počet závodníků byl rekordních 63. Dosud nejvyšší počet – 40, byl v roce 2013.

     Po zahájení orelskou modlidbou byla všem závodníkům i hojnému počtu doprovodu, vysvětlena pravidla a předvedena trať závodu. Předvádějícím byl Jaromír Prokop, několikanásobný vítěz tohoto závodu. Poté následovalo treninkové kolo, které využili všichni startující k seznámení se s překážkami. Následoval vlastní závod, do kterého byli postupně odstarováni v 30 vteřinových intervalech jednotlivci všech vypsaných kategorií, tedy sedmi. Samozřejmě se měnila náročnost některých překážek s ohlededm na stáří, respektivě mládí, startující kategorie. Pro zajímavost – v kategorii benjamínků startovali i borci ročníku narození 2012 a vedli si velmi zdatně! Ihned po doběhnutí posledního startujícího nejstarších, se obměnilo všech 5 překážek a následoval výklad se správným předvedením jejich překonání. Během této doby rozhodčí spočítali výsledky, což je sečtení bodů za rychlost v běhu (nejrychlejší 20, dále 18, 16…) a za překonání jednotlivých překážek (max. 5x3). Za jedno kolo tak mohl nejlepší závodník kategorie získat 35 bodů. Následovalo druhé závodní kolo, ve kterém si závodníci připsali za svůj výkon další body. Při určování celkového pořadí se zapotili i rozhodčí a časoměřič, neboť v několika případech vznikla rovnost bodů. V tom případě rozhodoval lepší výsledný čas za obě kola. Nejvyrovnanější kategorií byly starší žákyně, kde rozdíl mezi prvním a šestým místem byl pouhé 4 body. Kompletní výsledky jsou v přiložené tabulce a též na webových stránkách jednoty: www.orelbohunice.cz.

     Počet bodů byl též rozhodující pro určení nejlepšího atleta a atletky celé GP Bohunice. Stali se jimi Marie Valová, nejmladší žákyně z jednoty Devět křížů a Tadeáš Hladký, nejmladší žák ze Židenic. Oba získali 68 bodů, což se vítězi žádné jiné kategorie nepodařilo. Nejlepší jednotou byla vyhlášena domácí Brno Bohunice. Rozhodl o tom nejlepší poměr medailových umístění k počtu startujících členů jednoty. Čas potřebný k sečtení výsledků byl vyplněn závodem trenérů, doprovodů a pořadatelů. Ženskou i mužskou kategorii vyhráli domácí, Petra Konkolská a Jaromír Prokop.

     Pevně věříme, že závod, uskutečněný v nezvyklých podmínkách, se líbil. Již se těšíme na ročník příští, jubilejní desátý.

 

                                                                                                                    Ladislav Konečný

                                                                                                                        ředitel závodu